Το στίγμα της υποψηφιότητας του στην Επαρχία Αμμοχώστου με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, δίνει σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER o Γιώργος Λυσανδρίδης, ο οποίος μετά από μια αξιοσημείωτη πορεία από διοικητικές θέσεις στον ΔΗΣΥ, διεκδικεί μια έδρα στη Βουλή.
Ο Γιώργος Λυσανδρίδης, που συγκαταλέγεται στη νέα γενιά στελεχών του κόμματος, μπαίνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, με σύνθημα το «έντιμα και ειλικρινά». Είναι ένα σλόγκαν, σημειώνει στον REPORTER, «που επέλεξα ως υπόσχεση αν με τιμήσουν οι Αμμοχωστιανοί με τη ψήφο τους και με αυτό έχω πρόθεση να πορευθώ στην πολιτική. Πρέπει να κουραστούμε» υποδεικνύει ο κ. Λυσανδρίδης, «για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ να πείσουμε ότι δεν έχουμε σχέση και ομοιότητα με παραδείγματα του πρόσφατου ή μακρινού παρελθόντος που εξέθεσαν τον τόπο».
Σε σχέση με την επιλογή του να θέσει τον εαυτό του ενώπιον των πολιτών, ο Γιώργος Λυσανδρίδης, δηλώνει έτοιμος μετά από μια δεκαετή πορεία από διευθυντικές θέσεις στον ΔΗΣΥ, έχοντας λάβει όλα τα εφόδια να διεκδικήσει κοινοβουλευτική έδρα, με στόχο να συμβάλει σε όλες εκείνες της μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή μας.
Ερωτηθείς για τις επικείμενες βουλευτικές, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Αμμοχώστου, εκφράζει την ανησυχία του για την εικόνα που παρουσιάζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις για πολυκομματική βουλή. «Μια τέτοια σύνθεση», υπογραμμίζει, «με σχηματισμούς και δυνάμεις, που εκκολάφθηκαν χθες είτε για λόγους απογοήτευσης, είτε για να τιμωρήσουν την παρούσα διακυβέρνηση και δεν έχουν ξεκάθαρες διαχρονικές θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα όπως το εθνικό και η οικονομία, εγκυμονεί κινδύνους».
Βρίσκεστε για χρόνια στον Δημοκρατικό Συναγερμό από ένα πόστο ιδιαίτερα σημαντικό. Γιατί λάβατε τώρα την απόφαση να κάνετε το βήμα και να κατέλθετε ως υποψήφιος στις εκλογές;
Ακριβώς γιατί η δεκαετής πορεία μου στο κόμμα από Διευθυντικές θέσεις όπως του Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τις θέσεις του Διευθυντή Οργανωτικού και Διοίκησης, μου παρείχε τα εφόδια και ταυτόχρονα την υποχρέωση να αναμετρηθώ πρώτα με τον εαυτό μου και έπειτα να διεκδικήσω κοινοβουλευτική έδρα, βάζοντας τον εαυτό μου μπροστά με την επιθυμία να θέλω να συμβάλω σε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή μας.
Εθνικό ζήτημα, πανδημία, οικονομία επιχειρήσεις, προσφυγικά- κοινωνικά ζητήματα τα οποία θέλουν μια ώθηση, χρήζουν προσοχής και σωστής διαχείρισης. Διανύουμε μια πολύ κομβική περίοδο η οποία θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Και επιθυμία μου είναι να έχω λόγο και ρόλο στις όποιες αποφάσεις.
Επιθυμώ να αντιστρέψω την απογοήτευση, να συμβάλω στη δημιουργία θετικού κλίματος, απομακρύνοντας τα βλέμματα από τα σκάνδαλα που δεν είναι ο κανόνας αλλά η θλιβερή εξαίρεση. Είναι καιρός να βγει μπροστά η γενιά του ΔΗΣΥ, με δυναμισμό και τεχνογνωσία να δώσει μάχες στο νομοθετικό έργο και να απαλύνει την απογοήτευση την πίκρα και τις δυσμενείς συνέπειες που επέφερε η πανδημία και δεν λέει να τελειώσει.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμπληρώνει οκτώ χρόνια ως κυβερνών κόμμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η φυσιολογική φθορά της εξουσίας. Επιπλέον, τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, κυρίως για τα ζητήματα διαφθοράς. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα; Αντιλαμβάνεστε να υπάρχει μια ασφυκτική πίεση που δεν υπήρχε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον στην τελική ευθεία, αλίμονο να μην υπήρχαν αντιπαραθέσεις. Στις προτεραιότητες του ΔΗΣΥ είναι να συζητά για το σήμερα, να οραματίζεται το μέλλον, όταν όμως απροκάλυπτα βάλλεται από την αντιπολίτευση τότε πρέπει να απαντήσει σε όσους έχουν κοντή μνήμη. Όσοι επιλέγουν να μιλούν για διαφθορά να μην φορούν παρωπίδες. Να θυμούνται και τα του οίκου τους. Κρούσματα διαφθοράς υπήρξαν διαχρονικά και υπάρχουν. Δεν είναι σε μια πολιτική δύναμη, αλλά σχεδόν σε όλες. Επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη όμως είδαμε αξιωματούχους στο εδώλιο, στη φυλακή, είδαμε παραιτήσεις ακόμα και παύσεις. Ανασχηματισμό εκεί και όπου κρινόταν αναγκαίο. Η Δημοκρατία είναι ζωντανό κύτταρο και όχι μια στατική κατάσταση και τίποτε δεν έρχεται κατά παραγγελία. Γίνονται λάθη, παραλείψεις, γίνονται όμως και μεταρρυθμίσεις. Η διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ πρωταγωνίστησε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τόπο, διασφάλισε εκείνες τις συμμαχίες μέσα από τη Βουλή και πέρασαν σημαντικά νομοσχέδια που θεμελιώνουν ένα υποσχόμενο μέλλον. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση, φρόντισε να κρατήσει την οικονομία σε σταθερή πορεία. Επιδίωξε να μην βάλει λουκέτο καμία επιχείρηση. Να έχει εισόδημα κάθε σπίτι. Δρομολόγησε ήδη ενέργειες για να αντληθούν κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία, την κοινωνία, κάθε τομέα που αιμορραγεί αλλά και νέους τομείς που θα ενισχύσουν την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη, την τεχνολογία, νέους τομείς επιχειρηματικότητας. Έγιναν πολύ ωφέλιμα έργα και άλλα τόσα δρομολογούνται να γίνουν. Οπότε μόνο φθορά δεν επέδειξε μια κυβέρνηση, της οποίας οι υπουργοί και τεχνοκράτες εργάζονται νυχθημερόν για να κερδίσουν το στοίχημα. Η ασφυκτική πίεση δεν μας τρομάζει, τα δύσκολα για μας είναι πρόκληση, εξ ου και το σύνθημα μας, Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις.
Σας προβληματίζει η εικόνα που παρουσιάζεται από τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν να επιβεβαιώνεται το σενάριο μιας πολυκομματικής, ίσως και οκτακομματικής βουλής. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα της Βουλής και την ανάγκη πλειοψηφίας για μια σειρά σημαντικών Μεταρρυθμίσεων;
Μια τέτοια σύνθεση μόνο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί για τη Δημοκρατία και είναι κάτι το οποίο επισημαίνω συχνά και με κάθε ευκαιρία. Ναι στον πλουραλισμό, αλλά σχηματισμοί και δυνάμεις που εκκολάφθηκαν χθες είτε για λόγους απογοήτευσης, είτε για να τιμωρήσουν την παρούσα διακυβέρνηση και δεν έχουν ξεκάθαρες διαχρονικές θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα όπως το εθνικό και η οικονομία, εγκυμονεί κινδύνους. Κυρίως στο ότι η σύνθεση δεν θα επιτρέπει να σχηματιστούν συμμαχίες ώστε να περνούν νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις για την κοινωνία των πολιτών. Η αποστολή της Βουλής είναι να εκσυγχρονίζει την καθημερινότητα και μέσα από σοβαρότητα και διάλογο να προχωρεί στην ψήφιση σημαντικών για τη ζωή μας μεταρρυθμίσεων. Αυτό βέβαια θα το κρίνει ο ψηφοφόρος και όποιο και να είναι το αποτέλεσμα οφείλουμε να το σεβαστούμε και να βρούμε εκείνες τις πρακτικές για συνεργασία, υγιή σκέψη και απόφαση με βάση το κοινό συμφέρον.
Επιλέξατε ως προεκλογικό σλόγκαν για αυτές τις εκλογές το «έντιμα και ειλικρινά». Θεωρείτε ότι η εντιμότητα και η ειλικρίνεια λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου και για αυτό το τονίζετε;
Η εντιμότητα και η ειλικρίνεια είναι στοιχεία που δικαιούνται οι πολίτες. Η απουσία τους σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως να είναι ο λόγος που σήμερα οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Πρέπει να κουραστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ να πείσουμε ότι δεν έχουμε σχέση και ομοιότητα με παραδείγματα του πρόσφατου ή μακρινού παρελθόντος που εξέθεσαν τον τόπο. Επέλεξα αυτό το προεκλογικό σύνθημα και ως υπόσχεση αν με τιμήσουν οι Αμμοχωστιανοί με την ψήφο τους. Με αυτό έχω πρόθεση να πορευθώ στην πολιτική. Έντιμα και ειλικρινά.
Κατέρχεστε ως υποψήφιος στην Αμμόχωστο σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφενός για την ίδια την πόλη αφετέρου για το Κυπριακό γενικότερα. Αυτό, έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας;
Ακριβώς επειδή η Αμμόχωστος μας χρειάζεται περισσότερο. Τα όποια νέα δεδομένα για την Αμμόχωστο θα καθορίσουν την εξέλιξη του Εθνικού ζητήματος. Η αγαπημένη πόλη μας είναι η απαρχή για λύση του Κυπριακού. Είναι μεγαλύτερη και ακόμη πιο δύσκολη η πρόκληση για ένα νέο πρόσφυγα, να υπηρετήσει όλα εκείνα τα οποία πίστεψαν, αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν οι γονείς του και οι παππούδες του, όπως ο δικός μου παππούς Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου που ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πίστευε ολόψυχα στις έννοιες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Οι Αμμοχωστιανοί είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο, με ίδια κοινά, ιδεώδη, αξίες, με τον ίδιο κοινό πόθο επιστροφής στην αγαπημένη Αμμόχωστο, την οποία εγώ γνώρισα μέσα από τις περιγραφές, τις αναμνήσεις και τις θύμησες κάθε γιορτή και σκόλη, των δικών μου ανθρώπων. Μια πόλη που αγαπώ. Το να εκλεγείς βουλευτής, σημαίνει ότι πολιτεύεσαι για το κοινό συμφέρον, ανεξαρτήτως γεωγραφικών δεδομένων.
Το να προωθήσω όμως προσφυγικά ζητήματα, να συμβάλω στην διόρθωση δεδομένων τα οποία πρόσφυγες χαρακτηρίζουν ως δυσμενή διάκριση, να έχω ρόλο και λόγο για την ίση κατανομή βαρών στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, για μένα είναι υπέρτατο καθήκον.
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες των ασχημιών των Τούρκων στην περίκλειστη πόλη. Κάποιοι έκαναν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση με το άνοιγμα της πόλης, εκφράζοντας την άποψη πως η Αμμόχωστος χάθηκε οριστικά. Συμφωνείτε; Κι αν όχι με ποιο τρόπο μπορεί να αναστραφεί;
Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο. Κάθε τέτοια κίνηση πρέπει να μας πεισμώνει να αντικρούσουμε την προκλητικότητα, τις αξιώσεις και τις γιορτές και πανηγύρια που στήνουν οι κατακτητές στην πατρώα γή μας. Δεν δεχόμαστε πως η Αμμόχωστος χάθηκε οριστικά και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε επιστροφή της πόλης σύμβολο, της πόλης που αγαπήσαμε από περιγραφές των γονιών μας, των παππούδων μας. Δεν χαρίζουμε τις ρίζες μας και θα δίνουμε τη μάχη από όλα τα φόρα.
Πάντως στην Αμμόχωστο ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που εμφανίστηκαν τελευταίως, ασκούν δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Εσείς ως πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, συμμερίζεστε ή διαφωνείτε με αυτή την κριτική;
Γνωρίζουμε εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες ότι το πραγματικό εμπόδιο για να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού, είναι η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Είναι η επεκτατική τάση της που θέλει κυριαρχική ισότητα, που θέλει δύο χωριστά κράτη. ‘Έφυγαν ιστορικοί ηγέτες με ένα όραμα. Να λύσουν το Κυπριακό. Όλες οι προσπάθειες σκόνταψαν στην Άγκυρα, τους Τ/Κ ηγέτες που είναι καλοκουρδισμένα πιόνια της Τουρκίας. Η κριτική καλοδεχούμενη, όμως θεωρώ πως είναι το πιο εύκολο πράγμα να κάνεις επίθεση παρά διπλωματικές προσπάθειες και ενέργειες που δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται και οι οποίες ενεργοποιούν τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει, να πιέσει, να στριμώξει να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Κάθε φορά που η Τουρκία στριμώχνεται, προτάσσει το προφίλ του καλού παιδιού και μετά ξανά την παρακολουθούμε να απειλεί με θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο και Μεσόγειο, να πολώνει ο Ερντογάν τους δικούς του φανατισμένους οπαδούς χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους και εμφανιζόμενος ως νεοσουλτάνος. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα η δημιουργία πολιτικού σχηματισμού με σύνθημα την Αμμόχωστο, την ίδια ώρα όμως εκτός από το εθνικό είναι σωρεία άλλων ζητημάτων στα οποία πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά, να διατηρήσουμε τη σταθερή προοπτική και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία.
Πέραν του Κυπριακού, με ποια σειρά ιεραρχείτε τα προβλήματα των Αμμοχωστιανών. Τόσο αυτών που ζουν και εργάζονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όσο κι αυτών που ζουν στις υπόλοιπες πόλεις;
Καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε ένα νέο τρόπο ζωής. Πέραν του εθνικού ζητήματος υπάρχουν απλά και καθημερινά που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μου και ιδιαίτερα τον προσφυγικό κόσμο. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ίση κατανομή βαρών. Προβλήματα που συνδέονται επίσης με τη γραφειοκρατία στις Δημόσιες Υπηρεσίες, η οποία αποτρέπει τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών και αφήνει να στοιβάζονται προβλήματα και αιτήματα. Επιθυμώ να έχω την ευκαιρία μέσα από το Κοινοβούλιο να βελτιωθούν διαδικασίες και να αρθούν εμπόδια που αποτρέπουν τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά ή κοινωνικά.
Τα όσα αφήνει στο πέρασμα της η πανδημία, θα μας απασχολήσουν για πολύ ακόμη και θέλω να είμαι συμμέτοχος στη χάραξη νέων στρατηγικών προς την πράσινη ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την καινοτομία και την τεχνολογία, που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για όλους.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είχε επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία και την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία δειλά δειλά προσπαθεί να επανεκκινήσει μετά από ενάμισι χρόνο παράλυσης. Τα αυστηρά μέτρα έφεραν στο αποτέλεσμα που είμαστε σήμερα. Να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, να είμαστε σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά μεταδοτικότητας της πανδημίας, αλλά όσο υπάρχουν συνάνθρωποι μας που νοσηλεύονται, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε.
Πρέπει να εστιάσουμε στην έλευση τουρισμού, ακόμα και στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Να το μετατρέψουμε σε πιο ελκυστικό, εναλλακτικό και υποσχόμενο. .Ο τουρισμός είναι το κίνητρο σε κάθε πόλη και σε αυτόν είναι στηριγμένη η οικονομία. Οι συνέπειες ήταν ντόμινο και εκεί είναι που πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων να βρούμε περισσότερα κονδύλια και να δώσουμε κίνητρα να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι γεωργοί και όσοι συμβάλουν στην εφοδιαστική αλυσίδα του ξενοδοχειακού τομέα και των χώρων εστίασης.
Ενόψει από των βουλευτικών εκλογών, επανέρχεται όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της αποχής και ειδικότερα της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;
Η αποχή μας απασχολεί, μας προβληματίζει και μας θλίβει. Θεωρώ πως ανήκω στη νέα γενιά του τόπου και θέτω εαυτόν στην πρώτη γραμμή θέλοντας να δώσω και το παράδειγμα. Κάθε αλλαγή μας αφορά, κάθε μεταρρύθμιση έχει ορίζοντα το μέλλον, συνεπώς και το όφελος της νέας γενιάς. Δεν αδικώ τους νέους οι οποίοι αισθάνονται απογοητευμένοι, αδικημένοι ή και εγκλωβισμένοι αρκετές φορές σε στερεότυπα, διαδικασίες και περιορισμένες επιλογές.
Από την άλλη το να απέχουν και να επιδεικνύουν αδιαφορία οι νέοι άνθρωποι αυτού του τόπου, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να τιμωρούν τον εαυτό τους και να αφήνουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους να λαμβάνεται από πρόσωπα που ενδεχομένως να μην συμπαθούν, να μην εμπιστεύονται, να μην τους εμπνέουν.
Και ρωτώ: Πως θα αλλάξουν αυτά που τους απωθούν, πικραίνουν, απογοητεύουν, αν απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Πως θα τιμωρήσουν όσους θεωρούν ακατάλληλους να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους; Πως θα επιλέξουν και να δώσουν την ευκαιρία σε πρόσωπα με τα οποία ταυτίζονται, μιλούν την ίδια γλώσσα και συμφωνούν στον τρόπο που πρέπει να διαμορφωθεί το σήμερα που θα καθορίσει το αύριο που τους αφορά;
Απομένει να μεταβούν στην κάλπη, δίνοντας αξία στην ψήφο και το λόγο τους για όσα τους αφορούν.
Σε περίπτωση που εκλεγείτε βουλευτής, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξετε να αλλάξετε μέσα από τα νέα σας καθήκοντα;
Οι πολιτικές προτεραιότητες καθορίζονται μέσα από τα βιώματα αλλά και την κατάρτιση ή την εμπειρία του καθενός. Για να είμαστε ωφέλιμοι χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που γνωρίζουμε και στα οποία μπορούμε να είμαστε αποδοτικότεροι. Τέτοιες θεματικές στην περίπτωση μου είναι τα θέματα που άπτονται της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Συγκοινωνιών και Έργων, της Εμπορίου και του Τουρισμού και φυσικά της επιτροπής Προσφύγων.
Περαιτέρω, στην πολιτική χρειάζεται να κρίνεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και πότε υπάρχει εύφορο πολιτικό έδαφος για να προβείς σε μια εισήγηση ή να επιχειρήσεις μια νομοθετική τροποποίηση. Και εννοείται ακόμη ότι η τρέχουσα επικαιρότητα και άλλοι εξωγενείς παράγοντες επανακαθορίζουν καθημερινά τις προτεραιότητες.
Σίγουρα όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ αλλά και να ασχοληθώ με θέματα που αγγίζουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενδεχομένως την καθιέρωση μιας αξιολόγησης του έργου των βουλευτών και τέλος τη δημιουργία οράματος για όλους αυτούς τους νέους μας που τελειώνουν τα καλύτερα πανεπιστήμια και δεν βρίσκουν μια αξιοπρεπή εργασία.
Διαβάστε Περισσότερα στο: reporter