Lysandrides

Η απόφαση για υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, η δύσκολη χρονική συγκυρία και οι εμπειρίες που έρχονται από την πολυετή ενασχόληση με τα κοινά, αν και σε νεαρή ηλικία. Ο Υποψήφιος του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου Γιώργος Λυσανδρίδης ξεδιπλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times το όραμα και τους στόχους με τους οποίους κατέρχεται ως υποψήφιος και αναφέρεται στην αγαπημένη πόλη, την Αμμόχωστο – Η πανδημία, η διαφθορά και οι αποκαλύψεις θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Ένας νέος άνθρωπος, έντονα πολιτικοποιημένος, που ασχολείται χρόνια με τα κοινά. Δεν σκεφτήκατε ότι είναι ίσως το πιο δύσκολο timing για κάποιον να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών; Θεωρώ είναι ευρέως αντιληπτή η απαξίωση απέναντι στην πολιτική και όσους την εκπροσωπούν.

Ας είμαστε επιτέλους έντιμοι και ειλικρινείς σε αυτό τον τόπο. Ας πούμε αλήθειες. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ισχυρίζεται ότι έχει απαξιώσει την πολιτική, ισοπεδώνει και τσουβαλιάζει όσους ασχολούνται με αυτή, αλλά το επόμενο λεπτό, η πλειοψηφία αυτών, αποτίνεται σε κάποιον πολιτικό ή άλλο δημόσιο πρόσωπο ή τεχνοκράτη για ένα προσωπικό θέμα ζητώντας στην καλύτερη περίπτωση κάποια βοήθεια για να προωθηθεί το αίτημα της.

Αφού έχουμε τοποθετήσει το πρόβλημα σε μια πιο ρεαλιστική βάση και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ναι, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιστραφεί αυτή η τάση. Και είναι εδώ που ως νέοι επιστήμονες, που διανύουμε ηλικιακά το πιο παραγωγικό κομμάτι της ζωής μας, οφείλουμε να συμβάλουμε στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των συμπολιτών μας. Με έργα, πράξεις, ενέργειες και συμπεριφορές που δεν θα έχουν σχέση με φαινόμενα και γεγονότα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά στη δική μου απόφαση, η 10ετής καθημερινή μου τριβή με την πολιτική, μέσα από τη συμμετοχή μου στο Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τη συνεργασία που είχα τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και μετέπειτα τον Πρόεδρο του Κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, με δίδαξε ότι οι αποφάσεις όσο ορθές και αν είναι, επιτυγχάνουν μόνο όταν υπάρχει η κατάλληλη χρονική συγκυρία (timing). Και πιστεύω πως είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για ανανέωση, εκσυγχρονισμό και νέα πνοή που σε συνδυασμό με την εμπειρία και την πολιτική ζύμωση της οποίας έτυχα, μου δίνουν τα εφόδια για να διεκδικήσω μια θέση στο Κοινοβούλιο.

Σωστά σημειώνετε ότι το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ και ότι οι αντοχές των συμπολιτών μας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Όμως ένας ενεργός νέος, έντονα πολιτικοποιημένος, που δεν αναπαυόταν στον καναπέ του όλα αυτά τα χρόνια, οφείλει και πρέπει να σηκώσει το κεφάλι και να αναζητήσει τις ηλιαχτίδες που θα οδηγήσουν στην αλλαγή αυτού του ζοφερού σκηνικού και θα επαναφέρουν την αισιοδοξία. Οι νέοι δεν πρέπει να ακολουθούν την εύκολη οδό της απαξίωσης αλλά τη δύσκολη οδό της επιλογής. Προσωπικά επιλέγω να διεκδικήσω την ψήφο των Αμμοχωστιανών, έχοντας πλήρη επίγνωση της απογοήτευσης, του θυμού και του μεγάλου προβληματισμού που επικρατεί σε σχέση με τη Βασιλεύουσα. Αναγνωρίζω και αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που οι συμπολίτες μας βιώνουν στην ελεύθερη επαρχία, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα από την πανδημία. Εισπράττω όμως και την ανάγκη για ανανέωση και πολυεπίπεδη βελτίωση της καθημερινότητας μας και δηλώνω παρών.

Αν υποθέταμε ότι κατέρχεστε στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με έναν και μόνο στόχο. Ένα θέμα πάνω στο οποίο θα αφιερώσετε όλες σας τις δυνάμεις. Ποιο θα ήταν αυτό;

Ως απόγονος της οικογένειας του ήρωα της ΕΟΚΑ, Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου από τους Στύλλους, μεγαλωμένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και αξίες της εθνικοφροσύνης, οφείλω να προσπαθώ πρώτα και πάνω από όλα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει την ανάπτυξη και την ευμάρεια στην Αμμόχωστο, σε όλη της την επικράτεια, από το Δασάκι και το Παραλίμνι μέχρι το Λευκόνοικο, την Καντάρα και το ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα. Οφείλουμε, να βάλουμε τα δυνατά μας για εκείνες τις συγκυρίες που θα αντιστρέψουνε τα «περαστικά» στο κατοχικό καθεστώς. Ως Ελληνοκύπριοι και ως γνήσιοι Αμμοχωστιανοί να είμαστε σε θέση να αποφασίζουμε για την πορεία της αγαπημένης μας πόλης. Ταυτόχρονα να αντλήσουμε από όπου είναι δυνατό κονδύλια, να ρυθμίσουμε νομοθετικά εκεί και όπου χρειάζεται για επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ώστε ολόκληρη η επαρχία που έχει βουλιάξει ελλείψει τουρισμού, να κρατηθεί εν ζωή.

Ολόκληρη η επαρχία στηρίζεται στον τουρισμό και αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι θλιβερή, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να είναι κλειστές και τους χώρους εστίασης να θυμίζουν ερειπωμένα υποστατικά από ταινίες γουέστερν. Ευτυχώς, η ορθή οικονομική διαχείριση της προηγούμενης περιόδου, αλλά και τα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν για τη στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος, οδήγησαν σε αποταμιεύσεις και αποθέματα τα οποία είναι τώρα διαθέσιμα για την στήριξη όλων όσων έχουν πληγεί. Η Κυβέρνηση στήριξε τόσο τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζομένους μέσα από τις εφάπαξ αποζημιώσεις, τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης και αποτροπής της αύξησης της ανεργίας και άλλα επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Έγνοια μας όμως πρέπει να είναι και ο τελευταίος εργαζόμενος που καταδικάστηκε στην αδράνεια και είναι χωρίς εισόδημα. Αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν, ανήκουν στο εργατικό δυναμικό του τόπου μας και δεν πρέπει να ξεχαστούν στο περιθώριο.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που διαθέτετε και πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει αν καταφέρετε να κερδίσετε μια θέση στη Βουλή;

Η συμμετοχή μου στα κοινά από τα εφηβικά μου χρόνια με έχει εφοδιάσει με εμπειρίες και κατάλληλη πολιτική κρίση. Ταυτόχρονα αφουγκράζομαι και φιλτράρω τις εισηγήσεις και τις διαπιστώσεις των γύρω μου. Δε φοράω παρωπίδες, αναγνωρίζω λάθη και παραλείψεις και δεν διστάζω να απολογηθώ ή να ζητήσω συγγνώμη. Εργάζομαι άοκνα και αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες για τα επιτεύγματα και το έργο μου και είμαι έτοιμος να διορθώσω ή να βελτιώσω εκεί και όπου χρειάζεται για να γίνει η ζωή των συμπολιτών μου καλύτερη. Περαιτέρω, η εκ της θέσεως μου, του Γενικού Διευθυντή και Γενικού Οργανωτικού του ΔΗΣΥ, καθημερινή επαφή και συνεργασία μου με πληθώρα αξιωματούχων, δημόσιων προσώπων και οικονομικών παραγόντων αλλά και πολιτών, ιδιαίτερα Αμμοχωστιανών, απ΄άκρη σε άκρη της Κύπρου, με κάνει γνώστη από πρώτο χέρι των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας και το επιχειρείν. Τα παράπονα και τα αιτήματα, πολλές φορές δικαιολογημένα προς επίλυση. Θεωρώ πως μπορώ να συμβάλω στην άσκηση υγιούς πολιτικής, με γνώμονα πάντοτε το καλώς νοούμενο συμφέρον. Βλέποντας μακριά και όχι βραχυπρόθεσμα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών;

Η πρόσφατη εμπειρία με τη ψήφιση του Προϋπολογισμού και την παραλίγο παράλυση του κράτους, αποτελεί μια από τις παραμέτρους που οι πολίτες πρέπει να λάβουν υπόψη, να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν αξιόλογους και μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο τα δεδομένα. σε πολυμελείς κοινοβουλευτικές ομάδες. Η πολυδιάσπαση και η πολυφωνία, αν ξεπεράσουν το μέτρο, οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Θεωρώ πως μια νέα Βουλή, με ακόμη περισσότερα κόμματα, θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό και θα κάνει αβέβαιη την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και θέσπισης νομοθετημάτων που έχει ανάγκη η χώρα.

Περαιτέρω, η πανδημία έχει αφήσει για τα καλά τη σφραγίδα της και έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο υλοποίησης της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων και των υποψηφίων. Ο COVID19 στέρησε τη διά ζώσης επικοινωνία με τους ψηφοφόρους, μετέτρεψε τις συναντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφοροποίησε την επαφή του υποψηφίου και των κομματικών αξιωματούχων με το εκλογικό σώμα. Οι υφιστάμενοι βουλευτές αν και κρίνονται αυστηρότερα, επαναδιεκδικούν καλώντας τους ψηφοφόρους να τους αξιολογήσουν από το έργο τους. Οι νέοι υποψήφιοι δεν είναι ευρέως γνωστοί και καλούν τους ψηφοφόρους να τους κρίνουν μέσα από τις θέσεις τους. Αν θα ευνοηθούν οι νέοι υποψήφιοι ή οι υφιστάμενοι, είναι κάτι που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Όλοι μιλούν για την επόμενη γενιά. Θεωρείτε ότι οι μέχρι τώρα εκλεγμένοι πέτυχαν ότι αξίζει για τη δική σας γενιά;

Η δική μας γενιά, η μεταπολεμική, βιώνει τη μεταβατική περίοδο μετά την εισβολή μέχρι σήμερα και τις διαδοχικές κρίσεις να πλήττουν την πατρίδα μας. Είμαστε η γενιά που κουβαλά τα βαρίδια των συνεπειών της εισβολής αλλά και την υποχρέωση ταυτόχρονα να αλλάξουμε τα δεδομένα για να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Αρκετοί νέοι έχασαν ευκαιρίες, άλλοι δημιούργησαν και κάποιοι επέλεξαν να κάνουν καριέρα εκτός Κύπρου. Είναι λοιπόν ευθύνη μας να βελτιώσουμε το σήμερα ακολουθώντας τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και αξιοποιώντας όλες τις ευρωπαϊκές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Αρκετοί εκλελεγμένοι εγκλωβίστηκαν σε ένα κατεστημένο στο οποίο, όσο κι αν υπόσχονται και επιθυμούν αλλαγή, ακολουθούν πεπατημένες δημιουργώντας διακρίσεις και πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Η αξιοκρατία, ισονομία, αναλογικότητα και οι ίσες ευκαιρίες ανέλιξης δεν έχουν επιτευχθεί στο μέγιστο, την ώρα που θα μπορούσαμε να είμαστε χώρα πρότυπο. Σίγουρα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού ποια η θέση σας; Οι πολίτες έχουν κουραστεί, οι αρμόδιοι σίγουρα έκαναν και λάθη…

Δεν θα μπορούσαν να μη γίνουν και λάθη μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση που απειλεί την υγεία μας, τη ζωή μας και ακόμη χρήζει χειρισμού. Το πιο δύσκολο είναι να ληφθούν αποφάσεις με το λιγότερο δυνατό κόστος. Δυστυχώς η επόμενη μέρα θα μας βρει να καταγράφουμε απώλειες. Μπορώ να πω ότι εκ των πραγμάτων και των δεικτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η διαχείριση που έγινε ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνετή. Παρά το ότι οι αντοχές του ΓΕΣΥ δοκιμάζονται, ουδείς ασθενής στερήθηκε νοσηλείας, ουδείς νοσηλευόμενος στερήθηκε αναπνευστήρα που τον είχε ανάγκη. Οι ανθρώπινες απώλειες περιορίστηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι ουσιαστικό. Παρά ταύτα, χάθηκαν θέσεις εργασίας και προκλήθηκε μείωση κύκλου εργασιών σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ευχή μου το τέλος της πανδημίας, να μας βρει τουλάχιστον σοφότερους, να έχουμε αναθεωρήσει τις αξίες της ζωής και να προχωρήσουμε με γνώμονα την ουσία. Κατανοήσαμε ίσως με τον δυσκολότερο τρόπο τη νευραλγική σημασία που έχει ένα γερό σύστημα Υγείας και οφείλουμε τώρα να το ενισχύσουμε όπου και όπως χρειάζεται. Και έπειτα να ενεργοποιήσουμε όλους εκείνους τους πυλώνες που θα φέρουν εισροή χρημάτων στην τσέπη και το ταμείο, ακόμη και του πιο μικρού επιχειρηματία, του οποίου οι κόποι εξανεμίστηκαν παρά τις προσπάθειες να κρατηθούν εν ζωή με επιδότηση της απασχόλησης και στήριξη για τους μήνες που είχαν κατεβάσει ρολά. Χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή ώστε να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας και με προσοχή να επανέλθουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε.

Πέραν αυτών, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν την κοινωνία των πολιτών. Από τη διαφθορά μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύετε ότι ως Κύπριοι έχουμε προκαταλήψεις που πρέπει να ξεπεράσουμε;

Δυστυχώς στην Κύπρο, έχουμε ακόμη δρόμο, ως ότου φθάσουμε στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Των δικαιωμάτων του παιδιού, της γυναίκας, του εργαζόμενου, των ηλικιωμένων, των ΛΟΑΤΙ, των μεταναστών. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως δεν πρέπει κάποιοι να καταχρώνται το σύστημα και να πιστεύουν ότι έχουν το ακαταλόγιστο.

Η διαφθορά δυστυχώς εξελίχθηκε σε Λερναία Ύδρα, η οποία από όπου κι αν την ανακόψεις εκκολάπτεται. Ευελπιστούμε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δρομολογήθηκε θα εφαρμοστεί κατά τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τα φαινόμενα διαφθοράς και ακόμα παραπάνω θα μειώνει τα παράθυρα εκείνα που θα επιτρέπουν κατάχρηση, διασπάθιση, υπέρβαση εξουσίας κλπ. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και μηδενική ανοχή, αρχίζοντας ο καθένας με αυτοκριτική και διάθεση να διορθώσει μικρά-μικρά, που οδηγούν σε μεγαλύτερα κρούσματα διαφθοράς.

Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν στην επικαιρότητα αποκαλύψεις γυναικών και ανδρών, που έπεσαν θύματα κάποια στιγμή στη ζωή τους βίας, κάθε είδους. Ο κάθε άνθρωπος επιλέγει τον χρόνο και τον τρόπο που θα μιλήσει, αυτό είναι δεδομένο. Το κοινό σήμερα είναι έτοιμο να ακούσει;

Μόνο σεβασμό στα άτομα που σπάνε τη σιωπή τους και απελευθερώνουν ένα εφιάλτη με τον οποίο κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν για χρόνια. Από φόβο μην τους κρίνουν, μήπως δεν τους πιστέψουν, από τρόμο να τους αμφισβητήσουν και βεβαίως από ενοχές και άλλα συναισθήματα που συνεπάγονται της όποιας βίας. Δεν έχει χρόνο η λύτρωση. Η κατάλληλη στιγμή για τον οποιοδήποτε είναι εκείνη που αισθάνεται έτοιμος. Ασφαλώς δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι οι όποιοι θύτες ασέλγησαν, παρενόχλησαν, εκμεταλλεύθηκαν, κακοποίησαν παρά τη θέληση του θύματος τους. Η επανάσταση που γίνεται, είναι αφορμή να σπάσει το απόστημα σε όλους τους χώρους, τους οποίους συμβαίνουν αυτά. Και πρέπει να είμαστε πολέμιοι σε κάθε μορφή βίας και βεβαίως όχι παρατηρητές της κλειδαρότρυπας για τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες που μπορεί να αποκαλυφθούν, αλλά συμπαραστάτες και σοβαροί. Να αισθάνονται τα πρόσωπα που λύνουν τη σιωπή τους, ασφάλεια και προστασία της πολιτείας. Να εμπιστευθούν την απονομή δικαιοσύνης σε όσους ακρωτηρίασαν την αθωότητα και τα όνειρα τους. Μόνο τότε θα επέλθει η κάθαρση.

Τεχνοκράτες ή παραδοσιακούς πολιτικούς σε κέντρα λήψης αποφάσεων και γιατί;

Ένας συνδυασμός θα ήταν ιδανικός. Παραδοσιακούς πολιτικούς ή ενεργά πολιτικοποιημένους πολίτες που γνωρίζουν την πολιτική ιστορία και τους λόγους για τους οποίους στο παρελθόν λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Και βεβαίως μια Βουλή και μια εκτελεστική εξουσία, εμποτισμένη με τεχνοκράτες που έχουν γνώση της αγοράς, της τεχνολογίας, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, γνώση του πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και προσμετρούνται οι κίνδυνοι και τα οφέλη μακροχρόνια. Γι’ αυτό και χρειάζεται οροφή στις θητείες που δικαιούται ο κάθε εκλελεγμένος. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους, να προσφέρουν σε μικρό χρονικό πλαίσιο και να αφήνουν μια καλή υστεροφημία.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Cyprus Times